Bullbak
Vädret höll i sig hela dagen igår, men jag hade redan lovat Liam att vi skulle baka bullar, så när Meja, (efter mkt om och men) somnade så slängde vi ihop en sats.
Ingredienser
Ca 16 dl vetemjöl special
1 pkt jäst för söta degar
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
½ msk stött kardemumma
150 g smör
150 g kesella
5 dl mjölk
1 ägg
Fyllning:
125 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
3 tsk kanel, malen
Pensling och garnering:
1 ägg
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) Lös upp jästen i lite av mjölken. Tillsätt kesellan och resten av mjölken. Blanda i mjöl, salt, socker och kardemumma.
Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg.
Täck med en handuk och låt degen jäsa till dubbel storlek eller ca 30-40 min.
Kavla degen till en rektangel på mjölat bord och bred på fyllningen. Rulla ihop degen till en rulle och skär i bitar eller vik kakan dubbel och skär remsor. Snurra remsorna lätt och gör knutar. Lägg bullarna på plåtar att vila ca 25-30 minuter under bakduk. Prova om de är klara genom att trycka lätt på bullen med fingret. Går gropen direkt tillbaka har bullen jäst klart.
Vispa ihop ägg och mjölk och pensla bullarna. Strö över Candy Floss, pärlsocker eller andra dekorationer. Grädda bullarna mitt i ugnen på 225 grader i 6-8 minuter.
Fick ihop 60 smarriga bullar. =)
Kommentarer
Trackback